Event

Atelier: Een goed gesprek met jongeren voeren

Archief
Datum
Projectleider
Monique Kuik
& Centrum 1622

Jongeren weten zelf heel goed hoe het met hen gaat en wat ze nodig hebben om met plezier naar school te gaan en zich binnen en buiten de school fijn te voelen. Ben je als school op zoek naar een effectieve aanpak om het welbevinden van je leerlingen te vergroten? Dan hoef je het hen enkel te vragen. Neem je vervolgens hun inbreng serieus, dan verhoog je zowel hun betrokkenheid als hun aanwezigheid. Dat klinkt simpel maar hoe voer je eigenlijk een goed gesprek over welbevinden?

Dit atelier biedt kennis, (zelf)inzicht en praktische handvatten. Je verkent met elkaar waarom het zo belangrijk is om ook op school, in groepsverband, in gesprek te zijn met jongeren over mentale gezondheid. Je leert hoe je een dergelijk taboeonderwerp bespreekbaar maakt op een veilige manier. En, hoe je met jongeren het gesprek voert over wat de school en zijzelf daarin kunnen doen. Met als opbrengst dat jij de volgende dag op jouw school met overtuiging aan de slag gaat met het creëren van (nog) meer ruimte voor welbevinden als basis van een positief leerklimaat en het voorkomen van verzuim.  

Lessen uit de Haagse praktijk

In dit atelier combineren we kennis en kunde vanuit 50 jaar vormingswerk van Centrum 16∙22 met de lessen die we hebben geleerd op de tien VO-scholen in Den Haag waar we het afgelopen jaar op verschillende manieren hebben gewerkt aan het verhogen van de aanwezigheid en het welbevinden van jongeren. Met Project Buitenkans hebben we geleerd, zijn we gestruikeld en hebben we met name erg veel verhalen en ervaringen opgehaald. Nu is het tijd om deze opgedane kennis te delen met álle Haagse scholen, zodat we samen werken aan het vergroten van kansengelijkheid en een zo positief mogelijk leerklimaat voor alle jongeren verzorgen.

Toolkit

Alle informatie die in dit atelier wordt behandeld vind je in het Actieplan samenwerken met jongeren op deze site, waarmee je op een effectieve manier, in verschillende stappen, aan de slag kunt gaan met het verhogen van de aanwezigheid en het welbevinden.

Praktisch

Datum en tijd
Dinsdag 4 april 2023 14.00-16.30 uur       

Locatie,
Centrum 16 • 22
Brouwersgracht 2, 2512 ER Den Haag

Door
Centrum 16 22 en Project Buitenkans

Voor
Mentoren, docenten, teamleiders, verzuimmedewerkers en alle medewerkers in de school die interesse hebben in dit onderwerp.

Vragen?
Heb je vragen of wil je eerst even doorpraten over waarom het een goed idee is om dit atelier te volgen? Neem contact op met projectleider Monique Kuik via monique.kuik@yolk.nl.

Aanmelden via de knop bovenaan deze pagina.