Artikel

Toolkits, stappenplannen en gereedschapskisten van het Nationaal Programma Onderwijs

Samenwerken met ouders
Projectleider
Monique Kuik

In het Nationaal Programma Onderwijs is een enorme hoeveelheid praktische kennis verzameld die je helpen aan effectieve interventies om achterstanden die tijdens corona zijn ontstaan, weg te werken.

 

Voor ouderschapsparticipatie zijn er de praktijkkaarten ouderbetrokkenheid. Compacte, korte en concrete aanpakken over bijvoorbeeld de het betrekken van ouders. Over het opbouwen van een duurzame en gelijkwaardige relatie met ouders. Over hoe ouders hun kinderen kunnen ondersteunen. En een intensieve aanpak zoals huisbezoeken en trainingsprogramma’s voor ouders. Maar ook, hoe je contact legt met ouders als de taal een probleem is: 


Het Nationaal Programma Onderwijs heeft al veel geïnvesteerd in het onderwerp ouderbetrokkenheid. Bij het wegwerken van leerachterstanden is ouderbetrokkenheid van groot belang. Ouders kunnen veel doen om hun kinderen te ondersteunen, in samenwerking met de school. Het NPO deelt via Onderwijskennis.nl, het onderzoeksinstituut dat onderzoek en de onderwijspraktijk verbindt, wetenschappelijke inzichten, publicaties, kennisbronnen en tools van diverse partners.